helena het verhaal… HelenaHuis is vernoemd naar de Oude Helena kerk. De kerk staat in het centrum van Aalten. Alle wegen leiden naar deze kerk. In het in 2022 geopende HelenaHuis gaat onze nieuwsgierigheid vooral uit naar Helena. Wie was Helena Flavia Julia Helena (Augusta), Helena van Constantinopel of Sint-Helena (circa 248– circa 329) was de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Aan haar wordt de ontdekking van diverse belangrijke relikwieën toegeschreven. Ze wordt vereerd als heilige in o.a. de Rooms Katholieke kerk. Helena werd waarschijnlijk in de niet meer bestaande stad Drepanum geboren, in de landstreek Bithynie (tegenwoordig in Turkije). Er zijn ook bronnen waaruit zou blijken dat Helena is geboren in Skrip op het eiland Brac (thans in Kroatië) in de Adriatische zee. Ze stamde uit een lage sociale klasse. Volgens sommigen was ze de dochter van een herbergier. Helena maakte kennis met de Romeinse militair Constantius Chlorus en baarde diens zoon Constantijn. Na de echtscheiding trouwde Constantius vervolgens met de stiefdochter van keizer Maximianus en werd later zelf keizer. Na zijn dood in 306 volgde zijn zoon Constantijn hem op en werd Helena, als moeder van de keizer, een belangrijke figuur aan het keizerlijk hof, dat zich toen in Trier bevond. In het jaar 324 kreeg ze van Constantijn de eretitel 'Augusta'. Augusta was een Romeinse keizerlijke eretitel die werd gegeven aan keizerinnen en geëerde vrouwen van de keizerlijke families. Het was de vrouwelijke vorm van Augustus. Wat heeft Helena voor ons betekend Evenals haar zoon bekeerde Helena zich tot het christendom. Omstreeks het jaar 325 ondernam ze een reis door het oosten van het Romeinse Rijk. Volgens de beschrijving die kerkvader Eusebius van haar omzwervingen door Palestina geeft in zijn Vita Constantini, hield ze zich voortdurend bezig met bidden, het uitreiken van aalmoezen, het bezoeken van heilige plaatsen en het stichten van kerken. Verder had ze zich voorgenomen het ware graf van Jezus te vinden, wat haar zou zijn gelukt. Volgens de overlevering wist Helena tevens het Heilig Kruis, het kruis waaraan Jezus stierf, op te sporen. De vindplaats van het Heilige Kruis werd haar in een droom aangewezen. Dankzij de verslagen van Eusebius verleende de Kerk haar de status van heilige. Haar naamdag valt op 18 augustus in de Rooms-Katholieke Kerk Helena is in de christelijke kunst vele malen uitgebeeld, meestal met kruis, zowel op tekeningen, schilderijen, fresco’s, iconen, gebrandschilderde ramen, beelden en reliëfs. Het bekendste is wellicht haar marmeren standbeeld in de Sint Pieters basiliek in Rome en in Aalten in de Oude Helena kerk samen met haar zoon Constantijn. Sint Helena is de patroonheilige van het dorp Aalten, gelegen in het oosten van Gelderland. Voor zover bekend staan hier ook de enige Helenakerken van Nederland, de Oude en Nieuwe Helenakerk.
© 2022 Alle rechten voorbehouden
VOLG ONS OP FACEBOOK abonneer op onze nieuwsbrief klik hier HelenaHuis | Landstraat 11 | 7121 CM Aalten contact@helenahuis.nl | telefoonnummer 06-34464392 KvK 83302786 | Vestigingsnummer 000049478362 Openingstijden Bereikbaarheid Auto - Het HelenaHuis is gelegen midden in het centrum van Aalten. Voor de deur kunt u wel iemand afzetten maar er is weinig parkeerruimte. Grotere parkeerplaatsen zijn bij Albert Heijn op De Hoven of bij de Action op Lage Blik. Het HelenaHuis is vanaf beide parkeerplaatsen slecht enkele minuten lopen. Trein - Vanaf Station Aalten loopt u in ca. 5 minuten naar ons pand aan de Landstraat. Toegankelijkheid Het HelenaHuis is goed toegankelijk voor mindervaliden. De begane grond is gelijkvloers. Er is een traplift naar de eerste en tweede etage. In het dorp zijn verschillende invalideparkeerplaatsen.

helena het verhaal…

HelenaHuis is vernoemd naar de Oude Helena kerk. De kerk staat in het centrum van Aalten. Alle wegen leiden naar deze kerk. In het in 2022 geopende HelenaHuis  gaat onze nieuwsgierigheid vooral uit naar Helena.

 

Wie was Helena

Flavia Julia Helena (Augusta), Helena van Constantinopel of Sint-Helena (circa 248– circa 329) was de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote.

 

Aan haar wordt de ontdekking van diverse belangrijke relikwieën toegeschreven. Ze wordt  vereerd als heilige in o.a. de Rooms Katholieke kerk.

Helena werd waarschijnlijk in de niet meer bestaande stad Drepanum geboren, in de landstreek Bithynie (tegenwoordig in Turkije). Er zijn ook bronnen waaruit zou blijken dat Helena is geboren in Skrip op het eiland Brac (thans in Kroatië) in de Adriatische zee. Ze stamde uit een lage sociale klasse. Volgens sommigen was ze de dochter van een herbergier.

 

Helena maakte kennis met de Romeinse militair Constantius Chlorus en baarde diens zoon Constantijn. Na de echtscheiding trouwde Constantius vervolgens met de stiefdochter van keizer Maximianus en werd later zelf keizer. Na zijn dood in 306 volgde zijn zoon Constantijn hem op en werd Helena, als moeder van de keizer, een belangrijke figuur aan het keizerlijk hof, dat zich toen in Trier bevond.

 

In het jaar 324 kreeg ze van Constantijn de eretitel 'Augusta'. Augusta was een Romeinse keizerlijke eretitel die werd gegeven aan keizerinnen en geëerde vrouwen van de keizerlijke families. Het was de vrouwelijke vorm van Augustus.

 

Wat heeft Helena voor ons betekend

Evenals haar zoon bekeerde Helena zich tot het christendom. Omstreeks het jaar 325 ondernam ze een reis door het oosten van het Romeinse Rijk. Volgens de beschrijving die kerkvader Eusebius van haar omzwervingen door Palestina geeft in zijn Vita Constantini, hield ze zich voortdurend bezig met bidden, het uitreiken van aalmoezen, het bezoeken van heilige plaatsen en het stichten van kerken.

Verder had ze zich voorgenomen het ware graf van Jezus te vinden, wat haar zou zijn gelukt.

Volgens de overlevering wist Helena tevens het Heilig Kruis, het kruis waaraan Jezus stierf, op te sporen. De vindplaats van het Heilige Kruis werd haar in een droom aangewezen.

 

Dankzij de verslagen van Eusebius verleende de Kerk haar de status van heilige. Haar naamdag valt op 18 augustus in de Rooms-Katholieke Kerk

Helena is in de christelijke kunst vele malen uitgebeeld, meestal met kruis, zowel op tekeningen, schilderijen, fresco’s, iconen, gebrandschilderde ramen, beelden en reliëfs. Het bekendste is wellicht haar marmeren standbeeld in de Sint Pieters basiliek in Rome en in Aalten in de Oude Helena kerk samen met haar zoon Constantijn.

 

Sint Helena is de patroonheilige van het dorp Aalten, gelegen in het oosten van Gelderland. Voor zover bekend staan hier ook de enige Helenakerken van Nederland, de Oude en Nieuwe Helenakerk.

 

 

© 2022 Alle rechten voorbehouden

VOLG ONS

OP FACEBOOK

HelenaHuis | Landstraat 11 | 7121 CM  Aalten

contact@helenahuis.nl | telefoonnummer  06-34464392

 

KvK 83302786 | Vestigingsnummer 000049478362

Bereikbaarheid

Auto - Het HelenaHuis is gelegen midden in het centrum van Aalten. Voor de deur kunt u wel iemand afzetten maar er is weinig parkeerruimte. Grotere parkeerplaatsen zijn bij Albert Heijn op De Hoven of bij de Action op Lage Blik. Het HelenaHuis is vanaf beide parkeerplaatsen slecht enkele minuten lopen.

Trein - Vanaf Station Aalten loopt u in ca. 5 minuten naar ons pand aan de Landstraat.

 

Toegankelijkheid

Het HelenaHuis is goed toegankelijk voor mindervaliden. De begane grond is gelijkvloers. Er is een traplift naar de eerste en tweede etage. In het dorp zijn verschillende invalideparkeerplaatsen.

Powerful and effective

cooperation lasting for years